

"Smart Pacific, One Voice"





# **Pacific ICT Ministerial Dialogue**

Monday, August 28, 2023 APEC Haus - Port Moresby, Papua New Guinea

## "Smart Pacific, One Voice -Creating a Digital Future Together for the Pacific"



Host Country: Papua New Guinea



## OFFICIAL PROGRAM

27<sup>th</sup> - 29<sup>th</sup> August, 2023



## PACIFIC ICT MINISTERIAL DIALOGUE 2023

"Smart Pacific, One Voice – Creating a Digital Future together for the Pacific"

OFFICIAL PROGRAM

27<sup>th</sup> - 29<sup>th</sup> AUGUST 2023

Sunday	/ 27 <sup>th</sup>	August 2023

Time	Duration	Activity
1:00 – 6:00pm		Registration Opens – APEC Haus Front Reception
5:00 – 6:00pm	60 mins	Heads of Delegation Meeting (HoD+1) – Grand Papua Hotel, B2 Sepik/Kikori Conference Room
6:00 - 8:30pm	80 mins	Official Welcome Dinner (All Delegates) – APEC Haus

## Monday 28<sup>th</sup> August 2023

Time	Duration	Activity
9:00 – 9:45 am	45 mins	<ul> <li>Session 1: Official Opening The Master of Ceremony, Mr. Douglas Dimagi, will call the meeting to order. <ul> <li>Prayer – Bishop of United Church Urban Region, Reverend Jacob Harry</li> <li>Ceremonial acknowledgment of Landowners.</li> <li>Opening and Welcoming remarks by the Hon. Timothy Masiu MP, Minister for Information and Communication Technology, Papua New Guinea.</li> <li>Keynote address by the Hon. John Rosso MP, Deputy Prime Minister of Independent State of Papua New Guinea.</li> </ul> </li></ul>
9:45 – 9:50 am	5 mins	Group Photo
9:50 – 10:05 am	15 mins	Coffee Break
10:05 – 11:30 am	85 mins	<ul> <li>Session 2: Policy Statements, Chair PICTM, Papua New Guinea</li> <li>Adoption of Agenda</li> <li>Policy Statement by Secretary General PIF, Mr. Henry Puna</li> <li>Country Statements by Pacific Island Countries and Territories</li> <li>Policy Statement by Deputy Secretary General, ITU, Mr. Tomas Lamanauskas</li> <li>Policy Statement by APT Secretary General, Mr. Masanori Kondo</li> <li>Policy Statements by Observers</li> <li>5 minutes per speaker for PICTs and 3 minutes for Observers</li> </ul>
11:30 – 11:55 am	25 mins	Session 3: The Pacific Region in the Multilateral Context, Chair – Vice Chair PICTM, New Caledonia  a) Strengthening coordination and engagement in multilateral forums b) Growing visibility of the Pacific within relevant forums c) International Telecommunication Union (ITU) regional presence  This agenda item looks at ways and means of strengthening coordination across the Pacific, to improve collective engagement within relevant multilateral telecommunications forums such as the ITU and Asia Pacific

Telecommunity (APT). This item also provides a platform to discuss opportunities to improve visibility and awareness of the Pacific region's unique telecommunications and ICT needs, within these organisations. Specific discussion on ITU's presence in the region will also be covered in this item

- Presentation by PIF on Blue Pacific Vision on Technology and Connectivity, Mr. Michael Crowe
- Presentation by APT, Dr. Jongbong Park
- Presentation by Samoa Pacific Perspective

#### **11:55 – 12:30 pm** 35 mins

Session 4: Current Status of ICT Developments and Embracing Digital Transformation in the Pacific, Chair – Vice Chair PICTM, Samoa

- a) Current status of and future insight into telecommunications and ICTs
- b) Enhancing Existing Regional Arrangements

This agenda item reports on the current status of and future insight into telecommunications and ICTs in the Pacific. This agenda item also looks at the telecommunications and ICT success stories and opportunities in the Pacific, with a focus on achieving economic empowerment, sustainable growth and regional resilience through Digital Transformation and embracing technology advances.

- Keynote Presentation by ITU on Digital Connectivity and Transformation
- Case of Member Countries and Territories
  - Fiji
  - Papua New Guinea PNG Digital Journey, Mr. Steven Matainaho, Secretary, Department of ICT
  - Vanuatu Smart Islands: Boosting connectivity to unlock the Pacific potential, Mr. John Jack, Deputy Chief Information Officer, Office of the Government Chief Information Office, PMs Office

1:20 – 1:50 pm	30 mins

50 mins

12:30 - 1:20 pm

## Lunch Break

Session 5: Lagatoi Declaration on Digital Transformation of the Pacific, Chair PICTM, Papua New Guinea

This session provides the opportunity for the Declaration to be presented to the Ministers for discussion.

- Presentation of the *Lagatoi Declaration*, Mr. Kila Gulo-Vui, PICT Interim Secretariat Chair
- Ministerial Dialogue

1:50 – 2:10 pm	20 mins	Coffee Break
2:10 – 2:30 pm	20 mins	Signing of the Declaration on Digital Transformation of the Pacific
2:30 – 2:40 pm	10 mins	Host for the Next Ministerial Dialogue
2:40- 3:00 pm	20 mins	Closing of the Pacific ICT Ministerial Dialogue
3:00 – 3:30pm	30 mins	PREPARATIONS FOR DOMESTIC CHARTERED FLIGHT (CHECK-IN AT APEC TERMINAL) TO KAVIENG, NEW IRELAND PROVINCE (see details on page 3)
4:30 pm	90 mins	CHARTER PLANE DEPARTS FOR KAVIENG
6:00 pm		ARRIVAL IN KAVIENG

## PREPARATIONS FOR DOMESTIC CHARTERED FLIGHT TO KAVIENG, NEW IRELAND PROVINCE

This Social Event is optional and participation is not mandatory. For those who wish to go for this visit, a chartered flight will be organized and provided by the Host to travel to Kavieng, New Ireland Province on Monday evening immediately following the closing of the Ministerial Meeting.

Time	Duration	Activity
6:00 – 6:30pm	30 mins	Arrival and welcome.
6:30 – 7:30pm	60 mins	Check in at Niu Lodge and Kavieng Hotel. (Fisheries Wharf to Nusa Island)
8:00 – 9:30pm	90 mins	Dinner by Host – New Ireland Provincial Government. – Nusa Island

## DAY 2: TUESDAY 29<sup>TH</sup> AUGUST 2023 – SOCIAL EVENT PROGRAM

Time	Duration	Activity
4:00 – 6:00 am	30 mins	Prepare and travel to Lasigi (Shark calling Site)
6:00 – 9:00 am	180 mins	Travel to the Site (Lasigi) for Shark calling
9:00 – 9:30 am	30 mins	Entertainment, Breakfast and Shark calling event
11:30 – 12:30 pm	60 mins	Lunch: Sponsored by Niu Lodge
12:30 – 1:00 pm	30 mins	Depart Lasigi for Laraibina (Eel Farm)
1:30 – 2:00 pm	30 mins	Depart Laraibina for Kavieng
2:30 – 3:00 pm	30 mins	Refresh and check out from respective Hotels
3:00 – 3:30 pm	30 mins	Airport Transfer
3:30 – 5:30 pm	120 mins	Depart Kavieng and arrive in POM
5:30 – 6:30 pm	60 mins	Settle in at respective hotels
6:30 – 8:30 pm	120 mins	Farewell: Cocktail Dinner (Alibi)

Day 3: 30<sup>th</sup> August – Depart Port Moresby for Delegations not attending the APT- PRFP







#### Hosted by:

















## Supported by:









## Corporate Sponsors:











